Tag ansvar og mærk, at livet kan være rigt og givende.

Livskvalitet er mere end et godt helbred og fravær af sygdom, udtaler sygeplejerske og livsstilsekspert Maibritt Kruse Kronborg. Det er mere end bare, at have det godt. Livskvalitet handler om at have et meningsfyldt liv. At have livslyst og overskud. At føle tilfredshed med sig selv, og sine evner. At kunne føle samhørighed med andre og føle sig anerkendt for den man er. At mærke harmoni, glæde, lyst og velvære. At føle livet er rigt og givende.
Livskvalitet er vel i bund og grund det vi alle stræber efter, meningen med det gode liv. Men er livskvalitet en statisk tilstand, og har den samme betydning for mig, som for dig.

En udfordring

Vi kender alle følelsen af mandag morgen, når vækkeuret ringer. Dynen føles varm og tryg. Regnen slår på ruden, og der venter en lang dag på arbejde. Weekendens hygge og soven længe, sidder stadig i kroppen, og lige nu ville en ekstra time i sengen være guld værd.

Her tidlig mandag morgen går det op for dig, at sommeren er ovre, og nu venter efterårets køligere og våde vejr. Midt i dine mere eller mindre melankolske tanker, kan du høre dine børn skændes, brødet brænder på brødristeren og din bedre halvdel, beder dig komme ud af røret og hjælpe til. Det er din tur til at lufte hunden, og du gør klar til at gå ud i regnen mandag morgen. Og så er det tanken dukker op. Er det her virkelig meningen med livet.

Det er dit ansvar

De skæve dage er også en del af livet på godt og ondt. Livskvalitet er ikke nødvendigvis en statisk følelse, vi har alle gode og dårlige dage. Men det betyder ikke, at vi har et dårligt liv, blot en dårlig dag. Vi er hver især selv ansvarlige, for ikke at sige forpligtet til at få det bedste ud af livet, under de vilkår der nu er givet os. Vi har ikke magt over alle de hændelser livet byder os, vi kan fornægte, benægte, fralægge ansvar, blive vrede, eller prøve at bearbejde og søge løsninger.

Gør dig klar hvad du ønsker af livet, træf et bevidst valg, om at arbejde mod større livskvalitet. Lad dig ikke slå ud at en dårlig mandag morgen, men se tingene i et større perspektiv. Husk også at nyde de små øjeblikke, der giver give glæde, på en ellers helt almindelig dag.

Hvad er livskvalitet for dig, hvad vil du gerne opnå. Eller måske ændre ved dit nuværende liv. Måske er det holdningen til dit liv, du skal ændre. Er du en af dem som altid starter en sætning med åh nej, det er de andres skyld, eller jeg er også altid så uheldig. Stands den negative spiral. Begynd at sige ja i stedet. Tag ansvar for dine handlinger, gør dig klart, hvad det er, der virkeligt betyder noget for dig. Find ud af hvad der vil give dit liv mere indhold, mere mening og større tilfredshed.

Livskvalitet er individuelt

Livskvalitet er individuelt fra person til person. Der kan ikke opstilles en facitliste for, hvad der skal til for at opnå følelsen. Men i min nysgerrighed, efter at høre hvad andre mente, hvad livskvalitet var for dem. Spurgte jeg nogle af mine nærmeste. Her er nogle af de svar jeg fik.

Når jeg forkæler mig selv med en hel æske chokoladekringler og en god bog på sofaen. Når det hele går op i en højere enhed på arbejde. Når familien er samlet. Når jeg føler mig sund og rask, og er sammen med dem jeg holder af. Når jeg har sat mig et mål, og det lykkes. Lørdag aften med venner, rødvin og gode bøffer. Når børnene rydder op på deres værelser, uden at jeg skal skælde ud. Når jeg føler mig elsket. Når jeg rejser. Når jeg mærker, at livet vil mig det godt. Sove længe søndag morgen. Når jeg løber, får jeg fysisk og psykisk overskud, det er livskvalitet.

Jeg fik mange gode bud, I virkeligheden er der nok flere forhold, der giver følelsen af livskvalitet, nogle kan være svære at definere. Men husk, du er den eneste i dit liv, der ved hvad der er bedst for dig. Stop op, mærk efter og tag ansvar. Du kan selv medvirke til at fremme nydelse, glæde og kvalitet i dit liv.

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vi udsender med jævne mellemrum spændende nyt til dig.