Digital sundheds teknologi er ikke bare en fremtids vision, men allerede nu en del at et funktionelt værktøj for både private, og det etablerede sundhedsvæsen, udtaler Sygeplejerske og livsstilsekspert Maibritt Kruse Kronborg.


Teknologien vinder mere og mere indpas bl.a. med velfærdsrobotter, strålekanoner og telemedicin. Der er ingen tvivl om, at det er et område i vækst, og et område som rummer store muligheder.


Teknologi for privat personer

Som privat person har du allerede nu, mange muligheder for at anvende teknologien til at fremme og styrke din egen sundhed.

De fleste sundheds-apps er udviklet til områder inden for livsstil, motion eller wellness. Og kan ifølge Maibritt Kruse Kronborg, være et rigtig godt redskab, i bestræbelserne på en sundere liv. Dog bør man forholde sig kritisk til valget af sundheds-apps. Tænk grundigt over dine behov, og hvad det er du vil opnå.


Der er sket en stor stigning i udviklingen af sundheds-apps til private. Der findes faktisk så mange apps, at det er tæt på at være umuligt, at finde rundt blandt dem. Og hvis du samtidig er nybegynder på app-området, kan det være særdeles svært. Der findes apps der kan måle puls, hjælpe med kostvejledning eller holde styr på dine motionsvaner.
Har du mod på at prøve, bør du starte med en gratis apps. På den måde før du prøvet nogle muligheder af, og du kan finde ud af hvad dine reelle behov er, inden du investerer penge i en sundhedsapp.


Gratis sundhedsapps

Der findes udmærkede motions- og sundheds-apps, som du med fordel kan anvende til at strukturere dine motions- og sundhedsvaner.
Du kan måle din puls, løbedistance, antal skridt, kalorier, søvnmønster og kostvaner. Det har tidligere krævet ekstra udstyr, men kan i dag gøres med mobiltelefonen, som du har i inderlommen. For at komme i gang skal du blot hente og installere en eller flere apps på din mobiltelefon.


Et eksempel på en sjov app, som kan give inspiration og være med til at fokusere på sundhed er Moves. Den tæller dine skridt og kræver ikke nogen eksterne dimser, da den udelukkende bruger den teknologi, der er indbygget i telefonen. Den kigger både på GPS, accelerometer og så videre, og så får man en fin rute over, hvor man har været.


Appen Endomondo er meget populær, den forvandler din telefon til din egen personlige træner lige i lommen - appen er ideel til løb, cykling, gåture og andre sportsgrene.
Casall Training of the Day er udviklet i et samarbejde med en personlig træner. App’en giver dig inspiration til forskellige træningspas og indeholder hele 50 træningsprogrammer og 70 øvelser på tre forskellige niveauer, hvilket gør at alle kan være med. Der er tre kategorier, cardio, strength og shape.
ShapeUp er en kost-og træningsdagbog. Dagbogen er delt op i 6 daglige måltider og du kan tilføje din kost ved at søge på over 400.000 forskellige madvarer eller scanne produktets stregkode. Du kan også tilføje dine daglige træningsaktiviteter. Du indtaster din nuværende vægt, målvægt, aktivitetsniveau, køn, alder, højde og dato for indfrielse af dine mål. App’en udregner herefter, de kalorier du dagligt skal indtage for at nå dit mål.
Du kan finde flere apps, i App Store, Google Play og Windows Phone, så det er bare med at komme i gang, og finde de apps, som motiverer dig, og kan hjælpe til en sundere livsstil.


Husk motivationen

Du skal være motiveret for at ændre en vane, forklarer Maibritt Kruse Kronborg.

Motivationen følger ikke automatisk med en app, den skal du selv sørge for. Dog sker det ofte, at når man først er gået i gang, motiveres man yderlige ved at kunne se sine fremskridt på appen.
Husk at teknologien er blot et hjælpemiddel, det er dig der gør det hårde arbejde.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vi udsender med jævne mellemrum spændende nyt til dig.