3 konkrete råd til dig, der gerne vil optimere arbejdsglæden på din arbejdsplads. Samt endnu flere grunde til, hvorfor du skal gå i gang nu.

Gode kollegaer skaber gode relationer. Start med dig selv. Hvad kan du gøre for at være en god kollega?

1. Hjælp din kollega, når du kan se, der er brug for en ekstra hånd, eller du har lidt ekstra overskud. Vis interesse og vær opmærksom på hinanden.

2. Anerkendelse er med til at skabe udvikling og gode relationer. Husk at fortælle din kollega, hvad du synes, hun/han gjorde godt og hvorfor.
Anerkendelse skal ikke blot være noget du modtager fra ledelsen, men også fra kollega til kollega.

3. Skab en god modtager kultur af nye kollegaer. Det er vigtigt, at føle sig velkommen og godt modtaget, når man starter i en ny virksomhed. Alt begyndelse kan være svær. Skab rum og tid for at komme godt på plads. Modtag din nye kollega med åbne arme. Tænk over hvordan du gerne selv vil modtages. Lav e.vt i fællesskab en køreplan for modtagelse af nye ansatte.

 

Det var de 3 gode råd.
Hvorfor det er så vigtigt, ja det kommer her:

  • Styrket samarbejde og forståelse
  • Øget medarbejderinvolvering og arrangement
  • Øget medarbejdertilfredshed og arbejdsglæde
  • I fastholder de dygtige medarbejdere
  • Styrket sammenhold i virksomheden
  • Forbygger fravær, konflikter og dårlig trivsel
  • Mindre sygefravær
  • Øget produktivitet
  •  

I kan med en meget lille indsats påvirke jeres arbejdsmiljø positivt. Jo flere kræfter i lægger i, jo større effekt.

 

Arbejdsglæde øger trivslen og kvaliteten i arbejdet. Stress og sygefravær nedsættes mærkbart.  Det handler om at finde ud af hvad arbejdsglæde er for netop jer.

Hvad der er rigtig at gøre for den ene virksomhed, er ikke nødvendigvis en løsning for en anden.

Planlæg derfor sammen med dine medarbejdere/kollegaer hvad i mener kunne være en løsning for jer.

 

Sæt arbejdsglæden på dagsordenen

Sæt tid af til en god og konstruktiv dialog om jeres arbejdsglæde. Find ud af hvad der giver jer arbejdsglæde, samt hvilke realistiske tiltage i selv kan gøre.

Der er f.eks mange muligheder for at skabe bedre relationer mellem kollegaerne. Tænk over hvordan i kommunikerer, og husk at anderkendelse af dine kollegaerne, skal være en helt naturlig del af dagligdagen i virksomheden.

Opbakning fra kolleger giver større overskud, og har en tendens til at sprede sig som ringe i vandet.

 

 

Fordele ved en konsulent

Det er altid positivt, når virksomheder selv sætter initiativer i gang, som kan øge trivsel og arbejdsglæde.

Men man kan med fordel, få en konsulent til at komme, og give et skub i den rette retning. En udefra kommende, vil se på virksomheden med  andre øjne og fra nye vinkler. Det giver mulighed for en mere effektivt og målrettet indsats.

Vi kender det jo selv, det er ikke altid dem der er tættest på, der virkelig ser hvad problemet er. Det kan også være svært, at tage hul på de større problemer, hvis man føler man har ”noget i klemme”. Det kommer man ud over, når det er en uvildig konsulent der tager de svære eller personlige spørgsmål.

 

Mange muligheder

Der er mange muligheder, for at arbejde med arbejdsglæde og trivsel. Det afhænger helt af virksomheden og medarbejderne.

Med en målrettet indsats får du hurtige resultater, det behøver ikke være så kompliceret.

Jeg tilbyder virksomheder at arbejde med sundhed, trivsel, forebyggelse og arbejdsglæde. Hvis du vil vide mere, kan jeg uforpligtende kontaktes på tlf. 26 29 79 38 eller  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Venlig hilsen

Sygeplejerske og livsstilsekspert

Maibritt Kruse Kronborg

 

Digital sundheds teknologi er ikke bare en fremtids vision, men allerede nu en del at et funktionelt værktøj for både private, og det etablerede sundhedsvæsen, udtaler Sygeplejerske og livsstilsekspert Maibritt Kruse Kronborg.


Teknologien vinder mere og mere indpas bl.a. med velfærdsrobotter, strålekanoner og telemedicin. Der er ingen tvivl om, at det er et område i vækst, og et område som rummer store muligheder.


Teknologi for privat personer

Som privat person har du allerede nu, mange muligheder for at anvende teknologien til at fremme og styrke din egen sundhed.

De fleste sundheds-apps er udviklet til områder inden for livsstil, motion eller wellness. Og kan ifølge Maibritt Kruse Kronborg, være et rigtig godt redskab, i bestræbelserne på en sundere liv. Dog bør man forholde sig kritisk til valget af sundheds-apps. Tænk grundigt over dine behov, og hvad det er du vil opnå.


Der er sket en stor stigning i udviklingen af sundheds-apps til private. Der findes faktisk så mange apps, at det er tæt på at være umuligt, at finde rundt blandt dem. Og hvis du samtidig er nybegynder på app-området, kan det være særdeles svært. Der findes apps der kan måle puls, hjælpe med kostvejledning eller holde styr på dine motionsvaner.
Har du mod på at prøve, bør du starte med en gratis apps. På den måde før du prøvet nogle muligheder af, og du kan finde ud af hvad dine reelle behov er, inden du investerer penge i en sundhedsapp.


Gratis sundhedsapps

Der findes udmærkede motions- og sundheds-apps, som du med fordel kan anvende til at strukturere dine motions- og sundhedsvaner.
Du kan måle din puls, løbedistance, antal skridt, kalorier, søvnmønster og kostvaner. Det har tidligere krævet ekstra udstyr, men kan i dag gøres med mobiltelefonen, som du har i inderlommen. For at komme i gang skal du blot hente og installere en eller flere apps på din mobiltelefon.


Et eksempel på en sjov app, som kan give inspiration og være med til at fokusere på sundhed er Moves. Den tæller dine skridt og kræver ikke nogen eksterne dimser, da den udelukkende bruger den teknologi, der er indbygget i telefonen. Den kigger både på GPS, accelerometer og så videre, og så får man en fin rute over, hvor man har været.


Appen Endomondo er meget populær, den forvandler din telefon til din egen personlige træner lige i lommen - appen er ideel til løb, cykling, gåture og andre sportsgrene.
Casall Training of the Day er udviklet i et samarbejde med en personlig træner. App’en giver dig inspiration til forskellige træningspas og indeholder hele 50 træningsprogrammer og 70 øvelser på tre forskellige niveauer, hvilket gør at alle kan være med. Der er tre kategorier, cardio, strength og shape.
ShapeUp er en kost-og træningsdagbog. Dagbogen er delt op i 6 daglige måltider og du kan tilføje din kost ved at søge på over 400.000 forskellige madvarer eller scanne produktets stregkode. Du kan også tilføje dine daglige træningsaktiviteter. Du indtaster din nuværende vægt, målvægt, aktivitetsniveau, køn, alder, højde og dato for indfrielse af dine mål. App’en udregner herefter, de kalorier du dagligt skal indtage for at nå dit mål.
Du kan finde flere apps, i App Store, Google Play og Windows Phone, så det er bare med at komme i gang, og finde de apps, som motiverer dig, og kan hjælpe til en sundere livsstil.


Husk motivationen

Du skal være motiveret for at ændre en vane, forklarer Maibritt Kruse Kronborg.

Motivationen følger ikke automatisk med en app, den skal du selv sørge for. Dog sker det ofte, at når man først er gået i gang, motiveres man yderlige ved at kunne se sine fremskridt på appen.
Husk at teknologien er blot et hjælpemiddel, det er dig der gør det hårde arbejde.

Kender du også til den lille sult der kommer når du er presset, eller du synes du har gjort dig ”fortjent” til noget rart. Når trangen til chokolade, kage eller chips bliver overvældende.
Det sker måske også når du er sur, trist eller stresset. Mad kan være trøst, hygge eller belønning. Kort sagt, fodrer du dine følelser med mad?

Mange er ikke bevidste om at de gør det, andre skjuler det. Men fælles for alle er, at mens det står på, får man en følelse af øjeblikkelig tilfredsstillelse og tryghed.Desværre er følelsen kun kortvarig, og konsekvenserne mærkbare. Den dårlige samvittighed, overvægt og dårlige selvværd, melder ubarmhjertigt sin ankomst, før eller siden.

Men du kan, med lidt opmærksomhed og planlægning, komme din trøstespisning til livs. Sørg først og fremmest for at passe dine faste måltider. Glem ikke mellemmåltiderne. Lidt sund snack bestående af f.eks. frugt, grønt, nødder eller et stykke groft knækbrød, er nemt at have med. På den måde holder du dit blodsukker stabilt i løbet af dagen, og den overvældende og pludselig trang til sukker holdes på afstand.

Du kan begynde at ændre din adfærd, ved at være bevidst omkring de følelser du har når du spiser. Mærk godt efter når trangen til en plade chokolade eller en pose chips melder sin ankomst. Er du virkelig sulten? Eller er det noget helt andet, der giver dig lyst til at spise. Hvilke følelser har du i det øjeblik? Er du trist eller træt, er det kedsomhed eller måske noget helt andet.

Tag kontrol

Beslut dig for at tage kontrollen over din trøstespisning NU. Du kan først og fremmest mindske risikoen for at falde i, ved at sørge for, at der ikke er nogen af de fødevarer der frister dig i nærheden. Du skal lære at sige nej tak, både til dig selv, men også til andre. Det kan være svært hvis man er på en arbejdsplads, hvor kutymen er, at man skal have kage til kaffen hver eftermiddag. Eller det er indgroet vaner i familien, at der altid serveres kage og søde sager. Meld klart ud til dine kollegaer og din familie, forklar hvorfor du siger nej tak, det vil skabe forståelse. Er du en af dem som spiser når du er alene, og i det skjulte, bør du finde nogen du kan betro dig til om dit problem. Vær åben.
Det kan tage tid at komme af med de dårlige vaner, og du vil muligvis falde i et par gange. Men opgiv ikke. Involver gerne dine nærmeste, de kan hjælpe dig med at fastholde dine nye gode vaner. Måske kan i være nogle stykker der støtter hinanden i bestræbelserne om at bekæmpe trøstspisning, og starte en sundere livsstil.

Mærk godt efter den positive følelse du får, når du kan sige nej, når det er lykkes dig at holde igen. Den følelse skal være med til at holde dig fast i din beslutning fremover.

Bliver problemet for stort

Trøstespisning kan udvikle sig til en decideret spiseforstyrrelse. Hvis maden begynder at fylde for meget i dit liv, i en grad hvor det tager overhånd, og du ikke kan styre det selv. Kan du søge professionel hjælp.
Der er mange muligheder, du kan evt. tage en snak med din læge om hvilke muligheder der er for professionel hjælp.

Du kan kontakte en kostvejleder eller tilsvarende med en faglig baggrund der giver mulighed for at yde den rette støtte og vejledning. Du kan også kontakte Landsforeningen mod spiseforstyrrelse og selvskade, der yder en omfattende rådgivning om spiseforstyrrelser. Find dem på lmsnyt.dk, de har også anonym telefonrådgivning.
Uanset hvilken årsag du har for at trøstespise, er det vigtigt at slutte fred med den og rumme den frem for at forsøge spise den væk. Kan du ikke selv komme din trøstespisning til livs, så bed om hjælp.

 

Søvn er vigtig for kroppen. De fleste voksne har brug for ca. 7 timers søvn, unge 8-9 timer, og mindre børn afhængig af alder, noget mere.

Søvn har en helbredende, forebyggende og genopbyggende funktion på rigtigt mange områder. Under søvn produceres forskellige hormoner, der medvirker til hjernens og kroppens genopbygning. Faktisk har søvnen en ganske afgørende betydning for vores immunforsvar. Derudover påvirkes både hukommelse og indlæringsevne, hvis vi får for lidt søvn.

For lidt søvn øger vægten

Det er måske meget sagt at man kan sove sig slank. Men når vi sover, reducerer kroppen mængden af stresshormonet kortisol, der er et hormon, som styrer vores appetit. Det vil sige, at søvnen er med til at regulere vores appetit. Mon ikke de fleste kender til, at overspise når man er træt. Og at man ligefrem kan forveksle træthed med sult.

Ud over at regulerer appetitten, øger kroppen også omsætningen af fedt og sukker om natten. Så hvis du er bevidst om din vægt, bør du måske tænke på at få nok søvn.

Søvn og depression

En undersøgelse af forskere fra Bergen og University of California har vist, at jo mindre unge sover grundet søvnbesvær, jo større er risikoen for at blive deprimeret. Faktisk 5 gange større end andre hvis de ikke får de anbefalede 8-9 timer. Man må formode at det gælder for alle aldre. Mon ikke de fleste kan nikke genkendende til, at humøret påvirkes, når vi har fået for lidt søvn. Man bliver kort for hovedet, og overskuddet er lige nul. Har man søvnmangle over en længere periode, kan vi altså risikere større konsekvenser for vores psykiske helbred.

Brug soveværelset med omtanke

Du kan selv være med til at skabe de rigtige rammer for en god søvn. Sørg for at passe din sengetid. Du skal gå i seng på nogenlunde samme tidspunkt hver nat. Sørg for at der er ro, mørkt og køligt der hvor du sover, og at din madras passer til dig, så du kan ligge godt.

Undgå mad, tv, pc og telefon i dit soveværelse. Dit soveværelse skal kun bruges til søvn og seksuel aktivitet. Dårlige vaner i soveværelset kan være skyld i forringet søvn. Tænk desuden over dine alkohol vaner, som også kan have en indflydelse på kvaliteten af din søvn.

Der kan naturligvis være flere årsager til søvnforstyrrelser. Sygdom og stress kan også have indflydelse på din søvn. Er problemet stort bør man kontakte egen læge.

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vi udsender med jævne mellemrum spændende nyt til dig.